Skip Ribbon Commands
Skip to main content

/ltd/Slider_images/1.png/ltd/Slider_images/4.jpg/ltd/Slider_images/5.png/ltd/Slider_images/2.png/ltd/Slider_images/3.png

SIARAN AKBAR JPD 14 Feb 2018

                   JABATAN PENGANKGUTAN DARAT

27 Jamadilawal 1439H bersamaan 13 Februari 2018:  Berikut antularnya satu mesej melalui Aplikasi Media Sosial termasuk WhatsApp, menggunakan nama Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) yang kononnya menyenaraikan "nombor kenderaan yang disenaraikan JPD dalam perhatian" dengan memasukkan terlebih dahulu kata laluan 4448 dan sejurus itu mempaparkan imej monyet mengeluarkan (menjulur) lidah.

 Jabatan Pengangkutan Darat dalam siaran medianya memaklumkan bahawa mesej yang disebarkan dan tularitu adalah tidak benar dan individu yang tidak bertanggungjawab yang menghasilkan mesej tersebut telah mengelirukan orang ramai.

Jabatan Pengangkutan Darat ingin mengingatkan bahawa menyebarkan maklumat palsu dan tidak sahih kepada orang awam adalah merupakan satu kesalahan dan boleh didakwa di bawah undang-undang Negara Brunei Darussalam mengikut Seksyen 34 Akta Ketenterama Awam Penggal 148 (Public Order Act, Cap 148) yang boleh membawa hukuman penjara sehingga sesuatu tempoh tiga (3) tahun tau denda BND3,000. Jika sabit kesalahan.

Jabatan Pengangkutan Darat menasihatkan kepada orang ramai supaya tidak mudah terpedaya dan percaya dengan maklumat yang disebarkan melalui internet atau mana-mana Aplikasi Media Sosial seperti WhatsApp tanpa memastikan kesahihan maklumat yang disebarkan terlebih dahulu.

Bagi sebarang maklumat yang memerlukan penjelasan lanjut, orang ramai olehlah hadirke Jabatan Pengangkutan Darat atau menghubungi bahagia nkorporat , JPD di nombortelefon 2451979/80 pada waktu-waktu berkerja.

 

 

PG MOHAMMAD AMIRRIZAL BIN PG HAJI MAHMUD

PemangkuPengarahJabatanPengangkutanDarat

Kementerian Perhubungan

SIARAN AKBAR PENUTUPAN SEMENTARA BANGUNAN TERMINAL PENUMPANG MUARA

Jabatan Pengangkutan Darat memaklumkan kepada orang ramai terutama para penumpang dan penduduk Pekan Muara dan sekitarnya bahawa Bangunan Terminal Penumpang Muara akan di TUTUP SEMENTARA sehingga kerja-kerja membaik pulih sebahagian atap bangunan yang mengalami kerosakan selesai di-buat.

Buat penumpang yang akan menggunakan Terminal boleh-lah menggunakan perhentian bas di Pekan Muara yang sedia ada.

Bagi sebarang pertanyaan lanjut atau aduan, orang ramai bolehlah menghubungi Pegawai di Jabatan Pengangkutan Darat. Awang Haji Mahamid Bin Bolhaji di talian 2451979/80 pada waktu berkerja atau melalui talian Darussalam 123 pada bila-bila masa.

Sekian disampaikan.

​SIARAN AKBAR  PENUTUPAN SEMENTARA BANGUNAN TERMINAL PENUMPANG MUARA

ABJAD DAN NOMBOR PADA PLAT BILANGAN PENDAFTARAN KENDERAAN YANG PUDAR

plat kabur.jpg

PENYALAHGUNAAN KENDERAAN PERSENDIRIAN SEBAGAI PENGANGKUTAN AWAM

Sapu_1.jpg

Patuhi Peraturan dan Tanda Keselamatan Jalan Raya

 SafeSmart.PNG

 

poster taxi_small.png

 Forms.PNG

 Law.PNG